У Японії виявили раніше невідомого рогатого динозавра

У японській префектурі Хего вчені знайшли предка знаменитого динозавра трицератопса.

Міжнародна група палеонтологів відкрила новий вид динозаврів, чиї скам’янілості знайшли недалеко від міста Тамбасасаяма в японській префектурі Хего. Знахідці дали наукове ім’я Sasayamagnomus saegusai. Дослідження опубліковано в науковому журналі Papers in Palaeontology.

Як показав аналіз скам’янілостей, раніше невідомий стародавній ящір належав до цератопсів – травоїдних динозаврів, відомих великими рогами та кістяними оборками на голові. Найзнаменитішим з усіх цератопсів вважається трицератопс, який жив за часів крейдяного періоду близько 68 млн років тому.

За словами археологів, Sasayamagnomus saegusai належав до примітивних цератопсів і вирізнявся малими розмірами. Його довжина тіла становила всього 80 сантиметрів, а вага сягала 10 кілограмів. Для порівняння, дорослий трицератопс важив 12 тонн при довжині до дев’яти метрів.

Учені зазначили, що японський цератопс значно давніший за своїх масивних побратимів. На думку фахівців, знахідка свідчить про можливу міграцію цієї групи з Азії до Північної Америки близько 110 млн років тому в середині крейдяного періоду.

У цей час східна частина Євразійського континенту і Північна Америка були з’єднані Беринговим мостом, що давало змогу тваринам подорожувати між материками. Крім того, екстремальне глобальне потепління призвело до появи великих лісів в Арктиці, що сприяло трансконтинентальному поширенню цератопсів.

Раніше вчені знайшли новий вид динозаврів із довгою шиєю на півдні Іспанії.

Більше публікацій за темою