Ракета Vega з українським блоком маршового двигуна успішно вивела на орбіту європейський супутник

5 вересня 2024 року о 4:50 за київським часом з космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся успішний запуск ракети-носія Vega. Як повідомляє Державне космічне агентство України, ракета вивела на орбіту європейський супутник дистанційного зондування Землі Sentinel-2C.

Ключову роль у цьому запуску відіграла українська розробка – блок маршового двигуна (БМД) РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня ракети-носія Vega. Цей компонент був розроблений ДП «КБ «Південне» та виготовлений ДП «ВО Південний машинобудівний завод».

Запуск пройшов успішно: через 57 хвилин і 27 секунд після старту супутник Sentinel-2C відокремився від четвертого ступеня ракети-носія і вийшов на сонячно-синхронну орбіту висотою 775 км.

Цей пуск став останнім для ракети-носія легкого класу Vega, яка експлуатувалася з 2012 року. З 22 запусків 20 були успішними, що свідчить про високу надійність української технології. Невдовзі Vega буде замінена новою модифікацією Vega-C.

Sentinel-2C є третім апаратом в орбітальному угрупованні програми моніторингу довкілля Copernicus, яка реалізується Європейською комісією спільно з Європейським космічним агентством (ESA). Космічні апарати цієї серії оснащені оптико-електронною апаратурою для спостереження за екологічною ситуацією на Землі.

Більше публікацій за темою