Чи дійсно мобільні телефони здатні викликати рак – дослідження ВООЗ

Мобільні телефони не пов’язані з раком мозку – підтвердила ВООЗ за підсумками великого дослідження.

Систематичний огляд вивчення впливу радіохвиль на здоров’я, показав, що мобільні телефони не пов’язані з розвитком раку мозку. Цей огляд був замовлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я й опублікований у журналі Environment International.

Мобільні телефони випускають радіохвилі – тип неіонізуючого випромінювання. Деякі люди побоюються, що мобільні пристрої можуть викликати рак. Бездротові технології відіграють значну роль у повсякденному житті, тому важливо з’ясувати, наскільки безпечним є вплив радіохвиль від цих пристроїв.

Спостережні дослідження – це найкращий інструмент для вивчення довгострокових ефектів, що стосуються здоров’я людей. Новий систематичний огляд охопив 63 спостережних дослідження, опублікованих з 1994 по 2022 роки.

Зв’язку між використанням мобільного телефону і раком мозку, а також будь-якими іншими видами раку голови та шиї, виявлено не було. Не мало значення, наскільки довго і часто людина використовувала телефон. Ці результати відповідають попереднім дослідженням і показують, що, попри величезне збільшення використання бездротових технологій за останні десятиліття, захворюваність на рак мозку не зросла.

Мобільні телефони випромінюють радіохвилі на дуже низькому рівні, нижчому за санітарні норми безпеки, і немає доказів, що цей вплив шкідливий для здоров’я людини.

Більше публікацій за темою