На космічному кораблі Starliner зафіксували «дивні звуки». Що вони означають

Звуки можуть бути викликані неполадками.

Американський астронавт NASA Баррі Юджин «Бутч» Вілмор повідомив про «дивні звуки» на пристикованому до Міжнародної космічної станції (МКС) кораблі Starliner. Наразі причину звуків не встановлено, повідомляє портал Ars Technica, який опублікував аудіозапис із корабля.

Помітивши дивні звуки, Вілмор повідомив про це Центру управління польотами в Х’юстоні, уточнивши, що він не розуміє, що може бути причиною цих шумів. Він припустив, що вони можуть бути викликані неполадками у зв’язку між станцією і кораблем, і попросив диспетчерів прослухати шуми.

Вілмор підніс мікрофон до динаміка, і через деякий час пролунав характерний пульсівний звук, який диспетчери описали як схожий на писк гідролокатора. Причину незвичайного шуму поки не встановлено. NASA поки не прокоментувало ситуацію.

Астронавти час від часу стикаються з подібними незвичайними звуками в космосі. Наприклад, у 2003 році китайський космонавт Ян Лівей чув на орбіті шум, схожий на стукіт молотка по залізному відру. Пізніше вчені з’ясували, що це були деформації космічного корабля через різницю в тиску. Видання Ars Technica зазначає, що, ймовірно, у випадку зі Starliner шуми не несуть у собі жодної небезпеки. Попри це, фахівці вважають, що до них варто поставитися серйозно.

Корабель Starliner із двома пасажирами на борту вирушив у космічний простір 5 червня 2024 року. Очікувалося, що місія триватиме всього вісім днів і космонавти повернуться вже 13-14 червня. Однак через несправність корабля термін повернення космонавтів постійно відкладався. 24 серпня стало відомо, що Бутч Вілмор і Суніта (Суні) Вільямс повернуться на Землю не раніше лютого 2025 року – вже на іншому кораблі.

У корабля Starliner виробництва компанії Boeing було виявлено проблему з двигунами – п’ять із 28 відключилися під час стикування з МКС. Практично все літо експерти NASA і Boeing намагалися зрозуміти, що стало причиною їхнього виходу з ладу. У підсумку інженери Boeing повідомили, що можливою причиною перегріву двигунів стало «перекриття клапана подачі окислювача». Це, своєю чергою, нібито було викликано спучуванням тефлонового ущільнювача». Повернення корабля Starliner без екіпажу заплановано на 6 вересня.

Більше публікацій за темою