Учені з’ясували, який вигляд міг мати Всесвіт до Великого вибуху

JCAP: перед Великим вибухом Всесвіт був у 500 разів меншим за нинішні розміри.

Міжнародна група вчених з Італії, Греції, Індії та Китаю змоделювала можливий вигляд Всесвіту до Великого вибуху. Дослідження опубліковано в науковому виданні Journal of Cosmology and Astroparticle Physics (JCAP).

У своїй роботі фахівці спиралися на некласичну модель космології, що «відскакує», згідно з якою Всесвіт постійно проходить через фази розширення і стиснення.

Дослідники припустили, що до Великого вибуху наявний космос складався з темної матерії, яка існувала у вигляді первинних чорних дір. Ті, своєю чергою, утворилися з флуктуацій (коливань) щільності під час останньої фази стиснення Всесвіту.

У цій моделі Всесвіт мав стиснутися до розмірів приблизно в 500 разів менших за нинішні. Після подальшого «відскоку» народилися фотони та інші частинки, що ознаменували Великий вибух. При цьому щільність матерії підвищилася настільки, що її флуктуації породили невеликі чорні діри.

Розрахунки вчених показували, що властивості цієї моделі всесвіту, такі як кривина простору і мікрохвильовий фон, відповідають поточним спостереженням.

Дослідники зазначили, що їхні здогадки зможуть підтвердити або спростувати майбутні обсерваторії для пошуку гравітаційних хвиль.

Більше публікацій за темою