У Тихому океані виявили гору в 4 рази вищу за будівлю «Бурдж Халіфа»

Вона стала домівкою для багатьох невідомих раніше підводних мешканців.

Океанографи з Океанологічного інституту Шмідта в Каліфорнії знайшли підводну гору, яка виявилася вищою за знамениту гору Олімп у Греції, повідомляється на сайті інституту.

Підводна вершина розташована в Тихому океані на відстані 1448 км від узбережжя Чилі, має висоту 3109 м. Для порівняння: висота гори Олімп становить 2917 м. При цьому виявлена гора менша, ніж гора Фудзі в Японії (3776 м), але майже вчетверо перевищує 830-метрову будівлю «Бурдж Халіфа» в Дубаї.

У результаті 28-денної експедиції дослідники нанесли гору на карту за допомогою спеціальної гідроакустичної системи. Для вимірювання глибини океану команда вчених використовувала звукові хвилі. Вони пояснили, наразі детально картографоване тільки близько 26% морського дна, попри те, що океан покриває 71% поверхні Землі.

Підводні гори відіграють важливу роль в екосистемі океану. Під час експедиції вчені також зробили важливі відкриття в галузі морської біології. За допомогою підводного робота вони виявили район, багатий біорізноманіттям, що включає раніше не вивчених морських істот. Зокрема, вони виявили білого восьминога, який раніше не зустрічався в південній частині Тихого океану.

Крім того, дослідники вперше зняли живого кальмара Promachoteuthis, який до цього був відомий лише за кількома зразками. Ці відкриття підкреслили важливість вивчення підводного хребта. Інформацію про нещодавно виявлені види вчені мають намір передати міжнародній організації Ocean Census.

Більше публікацій за темою