Вчені дістали з тибетського льодовика 1705 стародавніх вірусів

Віруси з льодовиків Тибету досліджують, щоб зрозуміти їхній зв’язок зі змінами клімату.

Дослідники вивчили геноми 1 705 видів вірусів, витягнутих із льодовика Гулія на Тибетському плато. Це відкриття надало в 50 разів більше інформації про віруси, ніж будь-коли раніше було отримано з льодовиків. Ці віруси не небезпечні для людини, вони заражали стародавні мікроорганізми, але є важливим джерелом інформації про клімат Землі. Вони також дають уявлення про те, як віруси адаптуються до мінливих температур. Дослідження опубліковано в Nature Geoscience.

З огляду на сучасні зміни клімату, важливо зрозуміти, як Земля адаптувалася до них у минулому. Один зі способів – вивчення гігантських льодовиків, які виступають як природні холодильники, що містять детальний літопис давно зниклих екосистем. Дані з крижаних кернів стають дедалі ціннішими, оскільки глобальні температури продовжують зростати, а льодовики тануть.

Протягом десятиліть льодовик Гулія, розташований на північно-західному краю Тибетського плато, був одним із найбагатших місць для досліджень. Щоб дістатися до нього, вчені на яках підіймаються на висоту 6,1 км через Гімалаї.

Шари льоду являють собою зліпок поведінки вірусів протягом трьох холодних і теплих періодів за останні 41 000 років. Вірусні спільноти значно різняться в холодних і теплих кліматичних умовах. Серед нових вірусів виділяється незвична, нова спільнота, датована приблизно 11 500 років тому – часом значного потепління, переходу від останнього льодовикового періоду до теплого голоцену. Автори знайшли чимало доказів, що в цю епоху активно змінювалися як самі віруси, так і мікроорганізми, на які ті полювали. Науковці вважають, що це і є еволюційне свідчення адаптації до зміни клімату.

ЧжиПін Чжун з Університету штату Огайо, перший автор дослідження: «Це принаймні вказує на потенційний зв’язок між вірусами та зміною клімату».

Більшість із цих вірусів унікальні для Гулійського льодовика, але близько чверті, схоже, є родичами організмів, які живуть нині, з інших частин світу. Розуміння еволюції вірусів у періоди інтенсивних кліматичних змін дає важливі підказки, які можуть допомогти нам передбачити, як сучасні віруси будуть взаємодіяти з майбутніми екосистемами. А також – може допомогти в дослідженнях мікробів у крижаних полях Марса або під крижаною оболонкою інших планетарних тіл.

Більше публікацій за темою