Вчені виявили дивовижну властивість організму кажанів

Рівень цукру в крові кажана був би летальний для інших ссавців.

Американські вчені з Інституту медичних досліджень Стоуерса в штаті Канзас виявили, що кажани відрізняються винятковою стійкістю до високого рівня цукру в крові. Кількість глюкози в їхньому організмі була б несумісною з життям для будь-якого іншого ссавця, включно з людиною. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Ecology & Evolution.

«Наше відкриття свідчить про найвищий рівень цукру в крові, який ми коли-небудь спостерігали в природі, – це те, що було б летальним, таким, що викликає кому, рівнем для ссавців, але не для кажанів», – зазначили автори статті.

Тридцять мільйонів років тому неотропічний листоносий кажан виживав виключно харчуючись комахами. Відтоді ці кажани розділилися на безліч різних видів, змінюючи свій раціон у діапазоні від фруктів і нектару до м’яса і крові.

Щоб з’ясувати, як кажани урізноманітнили свій раціон, команда вирушила в джунглі Центральної Америки, Південної Америки та Карибського басейну.
Вчені виміряли толерантність глюкози майже у 200 особин 29 видів, спійманих у дикій природі.

Механізм підтримки рівня цукру в крові у вузькому, здоровому діапазоні називається гомеостазом глюкози, який зазвичай регулюється гормоном інсуліном. Різні види листоносих кажанів демонструють спектр адаптацій до гомеостазу глюкози, починаючи від змін в анатомії кишківника та закінчуючи генетичними модифікаціями білків, що транспортують цукор із крові в клітини.

Дослідники з’ясували, що нектарні кажани мають постійну експресію гена, відповідального за транспорт цукру. Така ж риса є в колібрі.

За словами вчених, їхнє відкриття допоможе створити нові методи лікування діабету та інших метаболічних захворювань у людей.

Раніше дослідники з’ясували, що в кажанів є складні риси мислення, що нагадують людський інтелект.

Більше публікацій за темою