Ці морські створіння навчилися не старіти. Хто вони та як таке можливо

Мнеміопсіс (Mnemiopsis leidyi) здатний повернути процеси старіння назад. Таких висновків дійшли вчені з Норвегії, чиє ще не рецензоване дослідження було опубліковано в базі даних препринтів BioRxiv. Співавтор дослідження Джоан Дж. Сото-Анж у бесіді з Live Science коротко розповіла про виявлені особливості мнеміопсіса.

Виявляється, за нестачі їжі або травми драглисте морське створіння може знову прийняти форму личинки, у якої є мацаки для захоплення їжі. Річ у тім, що дорослі особини займають нову екологічну нішу. Личинки використовують мацаки для захоплення їжі, до якої немає доступу у мнеміопсісів, як подорослішали. Останні нагадують прозорі легені, а мацаки в них відсутні.

Здатність мнеміопсіса старіти назад помітили під час експериментів. Одну групу таких тварин учені не годували, а другій завдали ушкодження (як і інші реброплави, Mnemiopsis leidyi можуть повністю регенерувати з невеликого шматка плоті). Голодні та травмовані тварини не вмирали, а зменшувалися в розмірах. Коли вчені нагодували обидві групи, виявилося, що у 13 із 65 реброплавів виросли мацаки. Отримавши достатньо їжі, тварини доросли до розмірів дорослої особини та навіть відновили здатність до розмноження.

Live Science також звернувся за коментарем до зоолога Йосінорі Хасегаве з Японії, який не брав участі в дослідженні. За його словами, поки незрозуміло, чи змогли Mnemiopsis leidyi «повернути час назад», чи все ж таки просто зменшилися в розмірах. Однак експерт додав: «Це нагадує недосконале омолодження».

У Live Science уточнили: раніше повідомлялося про те, що на таке здатні деякі види кнідарій (група тварин, до якої входять медузи, актинії та корали), а також безсмертні медузи (Turritopsis dohrnii) і стрічковий черв’як – ціп’як ехінокока.

Mnemiopsis leidyi походить із західної частини Атлантичного океану, вид також поширився в Європі та Азії. Він здатен тижнями виживати в баластних водах кораблів без харчування. Зараз вид трапляється в Чорному і Каспійському морях, де негативно впливає на рибний промисел, оскільки конкурує з місцевою фауною за їжу. Крім того, Mnemiopsis leidyi є й у Середземному, Балтійському та Північному морях.

На нещодавній конференції Товариства експериментальної біології в Празі представили нове дослідження, яке допомогло розкрити причину довгого життя гренландської полярної акули. Представники виду здатні дожити до 500 років. Очевидно, ця риба практично не старіє, оскільки її метаболізм майже не змінюється протягом усього життя.

Раніше ми також повідомляли, як тварини без мозку контролюють свій апетит.

Більше публікацій за темою