Учені з’ясували, як захистити марсіанських колоністів від космічних променів

Названо матеріали, що блокують шкідливу космічну радіацію.

Міжнародна група вчених із Греції та США визначила матеріали, здатні забезпечити захист від шкідливого космічного випромінювання учасникам місій на поверхні Марса. Дослідження опубліковано в науковому виданні The European Physical Journal Plus.

На відміну від Землі, Марс позбавлений щільної атмосфери й магнітного поля. Це означає, що люди, які досліджують сусідню планету, піддаватимуться впливу небезпечних рівнів радіації.

Команда скористалася комп’ютерним моделюванням, щоб протестувати екранувальні властивості різних стандартних і нових матеріалів в імітації марсіанських умов. У симуляції використовувалися реальні дані, отримані марсоходом NASA Curiosity.

Результати показали, що найкраще з відбиттям космічних променів справляються композити на основі пластику, гуми й синтетичних волокон. Марсіанський реголіт також може поглинути деяку кількість випромінювання.

Крім того, вчені продемонстрували, що алюміній також може бути корисним у поєднанні з іншими матеріалами з низьким атомним числом.

«Кілька матеріалів було спеціально випробувано в умовах, що імітують марсіанське середовище, що дало змогу безпосередньо застосувати наші результати в майбутніх місіях та оптимізувати поєднання сучасних матеріалів із природними ресурсами, доступними на Марсі», – зазначили автори наукової роботи.

Більше публікацій за темою