Вчені знайшли новий вид хижих динозаврів із великими бровами

На заході Киргизстану викопали кістки дев’ятиметрового ящера юрського періоду.

Німецькі вчені з Палеонтологічного музею в Мюнхені спільно з киргизькими колегами виявили новий вид хижих динозаврів групи теропод у гірничо-пустельному районі поблизу міста Ташкумир на заході Киргизстану. Істоті дали ім’я Alpkarakush kyrgyzicus. Дослідження опубліковано в науковому виданні Zoological Journal of the Linnean Society.

За словами фахівців, Alpkarakush kyrgyzicus став першим тероподовим динозавром, знайденим на території Республіки Киргизстан.

Палеонтологи зазначили, що Alpkarakush kyrgyzicus назвали на честь гігантського міфологічного птаха Альпкаракуш із киргизького героїчного епосу «Манас».

Скам’янілості ящера витягли з відкладень балбансайської свити, що сформувалася в середньоюрський період близько 165 млн років тому.

Як показав аналіз кісток, ящір досягав у довжину близько дев’яти метрів, а також вирізнявся значними «бровами» – великими кістковими виступами над очницями на черепі.

Частини скелета Alpkarakush kyrgyzicus з учасницею розкопок Олександрою Фернандес для порівняння розмірів
Oliver Rauhut, SNSB-BSPG

Порівняння з численними іншими тероподами показує, що новий вид належить до метріакантантозаврів і тісно пов’язаний з великими хижими динозаврами Східної Азії.

Палеонтологи припускають походження метріакантозаврід та інших важливих груп теропод у Південно-Східній Азії, звідки вони поширилися на інші континенти через Центральну Азію та Європу.

Раніше вчені з’ясували, звідки прилетів астероїд, що знищив динозаврів.

Більше публікацій за темою