Учені назвали шанс зіткнення Чумацького Шляху із сусідньою галактикою

arXiv: Чумацький Шлях вріжеться в галактику Андромеда з ймовірністю 50%.

Міжнародна група вчених із Фінляндії, Франції та Великої Британії оцінила ймовірність зіткнення нашої галактики Чумацький Шлях із сусідньою галактикою Андромеда, що може статися протягом наступних 10 млрд років. Дослідження опубліковано на порталі нерецензованих наукових публікацій arXiv.

Андромеда розташована за 2,5 млн світлових років від Чумацького Шляху. Вона неухильно наближається зі швидкістю 110 кілометрів на секунду. Раніше астрономи вважали, що галактики неминуче зустрінуться і зіллються, утворивши нову систему.

Як показало нове дослідження, такий результат не вирішений, а шанси на з’єднання з Андромедою становлять 50 на 50.

«Ми виявили, що невизначеності в нинішніх положеннях, рухах і масах усіх галактик залишають місце для результатів, що радикально різняться, а ймовірність того, що протягом наступних 10 млрд років не відбудеться злиття Чумацького Шляху і Андромеди, становить близько 50%», – зазначили автори наукової роботи.

За словами астрономів, у більш ранніх прогнозах не враховувався «змішувальний фактор» – гравітаційний вплив менших галактик усередині Місцевої групи (до неї належать Чумацький Шлях і Андромеда), який міг би повністю віддалити галактики від зіткнення.

Дослідники використовували спостереження з космічних телескопів «Гайя» і «Габбл», щоб отримати оцінки мас, рухів і гравітаційних взаємодій чотирьох найбільших галактик Місцевої групи. Потім вони ввели ці дані в модель, яка імітувала низку можливих сценаріїв.

Взявши до уваги взаємодію чотирьох найбільших галактик усередині місцевої групи (Чумацький Шлях, Андромеда, галактика Трикутника і Велика Магелланова Хмара), вчені виявили, що шанси зіткнення Чумацького Шляху і Андромеди можна оцінювати за допомогою кидка монети. І якщо злиття справді відбудеться, то не раніше, ніж через 8 млрд років.

Більше публікацій за темою