Нове дослідження розвіяло хибні уявлення про вимерлого птаха додо

Британські дослідники повідомили нові факти про птаха додо.

Вимерлі птахи додо були швидкими та сильними, а не пухкими й незграбними, як вважалося раніше. Про це повідомляє газета The Times з посиланням на дослідження.

Команда вчених вивчила літературу про цей вид птахів за 400 років, відвідала музеї Великої Британії та виміряла зразки решток тварин, включно з єдиною м’якою тканиною, яка збереглася, і яка знаходиться в Музеї природної історії Оксфордського університету.

Згідно з даними видання, нові відомості про анатомічну будову птаха дають змогу припустити, що він був досить швидким та міг розганятися до 48 км на годину.

«Судячи зі зразків кісток, сухожилля додо, що закривали пальці ніг, були винятково потужними, аналогічними тим, які є в сучасних птахів, що лазять і бігають. Додо майже напевно була дуже активною і швидкою твариною», – наводить газета слова доктора Ніла Гостлінга із Саутгемптонського університету.

За його словами, цей вид птахів «був приречений на вимирання». Це сталося через те, що додо не змогли вижити через присутність щурів, кішок та інших інвазивних тварин, яких європейці завезли із собою. Уточнюється, що птахи були прекрасно пристосовані до довкілля, проте там, де вони жили, не було хижих ссавців.

Більше публікацій за темою