Біля берегів Мавританії знайшли новий вид риб

Європейські дослідники описали новий вид риб. Йому присвоїли наукову назву Gaidropsarus mauritanicus.

Істоти завдовжки всього 73 мм мешкають у глибоководних коралових рифах біля узбережжя Мавританії. Учені зазначили, що вони вирізняються потайливою поведінкою, і тому, ймовірно, залишалися невивченими до останнього часу.

Риб помітили на глибині 595 метрів, у найбільшому у світі комплексі глибоководних коралових рифів «Мавританська стіна». Його протяжність сягає 580 км, висота – від 800 до 100 метрів.

Новий вид вирізняється великими очима та головою, на яку припадає чверть довжини всього тіла. Тіло має рожеве забарвлення, також присутні подовжені черевні плавники.

Генетичний аналіз підтвердив, що риби належать до нового, ще ніде не описаного виду. Відкриття назвали дивовижним, оскільки нові види хребетних зустрічаються досить рідко.

Коралові рифи в глибоких і холодних регіонах Світового океану мають величезне значення. Їх називають «розплідниками», де розмножуються різні види: риби, краби, молюски, губки та равлики, повідомляє Journal of Fish Biology.

Але рифам загрожує зникнення. Вони страждають від нестачі кисню і підкислення океанської води. Крім того, шкоди їм завдає донний траловий промисел.

«Використовуючи відкриття Gaidropsarus mauritanicus, ми хотіли б наголосити на тому, що Мавританія має унікальну і надзвичайно багату видами морську екосистему, яка терміново потребує захисту», – заявили дослідники.

Більше публікацій за темою