Корейські інженери винайшли колесо, що змінює форму

Група інженерів з Південної Кореї представила інноваційне колесо, здатне змінювати форму під час руху. Це значно спрощує пересування по пересічній місцевості.

Надихнувшись механізмом поверхневого натягу крапель рідини, вчені створили колесо змінної жорсткості, яке можна використовувати в інвалідних візках і мобільних роботах. Дослідження опубліковано в журналі Science Robotics.

Test driving the two wheeled wheelchair over grass

Ключова особливість нового пристрою – розумна ланцюгова структура, що дає змогу колесу адаптуватися до різних типів місцевості. Кожен блок колеса з’єднаний дротяними спицями з центральною маточиною, що дає йому змогу легко долати каміння і нерівності. Випробування засвідчили, що колесо здатне справлятися з перешкодами, радіус яких у 1,2 раза перевищує радіус самого колеса.

Test driving the two wheeled wheelchair on a flat track

Перше тестування проводилося на двоколісному інвалідному візку вагою 120 кілограмів. Він успішно подолав випробування. Однак дослідники з’ясували, що через потрапляння пилу в ланцюгову структуру сталися пошкодження, тому в майбутніх версіях планується впровадження захисного покриття.

Більше публікацій за темою