Чому в Ірландії немає змій

Легенда розповідає, що святий Патрик власноруч винищив змій в Ірландії, прогнавши їх у море. Насправді ж ситуація дещо інакша: на території Ірландії змій ніколи не було. Журнал Popular Science пояснив причини цього явища.

Насамперед Ірландія — це острів. Ірландське море досить велике, і наземним тваринам було б складно його подолати. Звісно, морським зміям таке завдання під силу, але вони мешкають у теплих тропічних водах, а не в холодному Атлантичному океані.

На це можна заперечити, що у Великій Британії змії є, хоча вона теж розташована на острові. Однак варто зазначити, що вони з’явилися там порівняно недавно в контексті світової історії.

Льодовиковий період зробив обидва острови непридатними для рептилій, чиї холоднокровні тіла мають отримувати тепло від навколишнього середовища. Льодовики відступили приблизно 10 000 років тому й оголили суходільні перешийки між Європою, Британією та Ірландією. Через 1500 років розталі айсберги затопили міст, що з’єднував Ірландію і Британію, але стежка до Європи залишилася незайманою. Саме вона й дозволила новим тваринам потрапити на острів, і серед них були три види змій. Жоден із них не мігрував на захід у бік Ірландії.

Серед островів, на яких немає змій, також Нова Зеландія, Гаваї, Гренландія, Ісландія та Антарктида. Але певною мірою це навіть добре, зважаючи на обсяг нелегальної торгівлі тваринами й дивовижну здатність змій ставати інвазивними видами.

Наприклад, на острові Гуам у Мікронезії змії виду бура бойга стали настільки численними, що від них постраждали популяції місцевих птахів і рептилій. Місцевій владі довелося вдаватися до надзвичайних заходів, а саме: скидати з гелікоптерів отруєних мишей, щоб скоротити чисельність змій. Однак, попри ефективність цього контрзаходу, він лише ненадовго стримав популяцію змій.

Є ймовірність, що Ірландія колись опиниться в подібній ситуації. Хоча бура бойга потрапила на Гуам через випадковість, до Ірландії змій завозять навмисно як домашніх улюбленців. Їх не заборонено тримати вдома, так само як на Гаваях, у Новій Зеландії та Ісландії.

Домашні змії були своєрідним статусним символом за часів економічного розквіту Ірландії наприкінці 1990-х років. Але ближче до рецесії падіння доходів змусило багатьох людей випустити своїх улюбленців у дику природу.

Більше публікацій за темою