В Бразилії знайшли скелет найдавнішого динозавра – йому може бути 233 мільйони років

У бразильському штаті Ріо-Гранде-ду-Сул рекордні зливи призвели до несподіваного палеонтологічного відкриття. Як повідомляє ExplorersWeb, потужні потоки води розмили ділянку, оголивши скелет динозавра, вік якого оцінюють у 233 мільйони років.

Виявлений скам’янілий зразок належить до родини Herrerasauridae та зберігся майже в ідеальному стані. Науковці вважають, що ця знахідка може бути найдавнішою скам’янілістю динозавра з усіх відомих на сьогодні.

Родріго Темп Мюллер, керівник дослідницької групи, розповів про складнощі, з якими зіткнулися палеонтологи під час розкопок. За його словами, постійні дощі ускладнювали роботу, і навіть пошкодили частину скелета. Щоб запобігти подальшій руйнації, науковці вирішили вилучити цілий блок породи з рештками динозавра та перевезти його до лабораторії для детального вивчення.

Місце знахідки – геопарк Кварта Колонія – вже два десятиліття є джерелом цінних палеонтологічних відкриттів. Однак ця знахідка є особливою через свій вік. Датований тріасовим періодом, цей зразок може виявитися найдавнішим з усіх відомих динозаврів, хоча це твердження ще потребує наукового підтвердження.

До цього часу найстарішими скам’янілостями динозаврів вважалися зразки віком 231 мільйон років, які також належали до родини Herrerasauridae. Нова знахідка може змістити цю часову межу ще далі в минуле.

У найближчі місяці науковці планують детально дослідити знайдені рештки динозавра, щоб визначити, чи це відомий вид, чи новий для науки.

За попередніми оцінками, виявлений хижак мав довжину близько 2,5 метрів і пересувався на двох ногах. «Ми припускаємо, що це не максимальний розмір для представників цієї групи. Деякі особини могли виростати до п’яти-шести метрів», – зазначив Мюллер.

Цей древній мешканець Землі жив у часи, коли існував єдиний суперконтинент Пангея. Його географічне поширення, ймовірно, було обмежене регіоном, який сьогодні є частиною Бразилії та Аргентини.

Більше публікацій за темою