Учені виступили проти рішення NASA скасувати місію VIPER

Вони вважають, що проєкт було закрито без поважної причини.

Тисячі вчених висловили протест через рішення NASA скасувати місію місяцехода VIPER. У відкритому листі вони різко засудили цей крок і піддали критиці космічне агентство, повідомляє The Guardian.

Місяцехід VIPER вартістю $450 млн був практично готовий до запуску. Головним завданням апарату був пошук льоду під поверхнею Місяця в районі південного полюса. Лід має ключове значення для можливого будівництва місячної бази: він міг би забезпечити космонавтів водою, а також воднем і киснем, які можна було б використовувати як паливо.

Однак 17 липня NASA оголосило про своє рішення скасувати місію VIPER. Агентство пояснило це нестачею фінансування на тлі висхідних витрат, можливою затримкою запуску і ризиками зростання витрат у майбутньому. За даними The Guardian, вчені були шоковані й обурені цим рішенням агентства.

Професор Клайв Ніл з Університету Нотр-Дам (штат Індіана, США) зазначив, що місія VIPER є фундаментальною для дослідження Місяця, а її скасування підриває всю програму досліджень на наступне десятиліття. Цю думку підтримав Бен Фернандо з Університету Джона Гопкінса (штат Мериленд, США). Він ініціював колективний лист до конгресу США, який підписали тисячі вчених. Він висловив сподівання, що американська влада втрутиться, щоб проєкт було відновлено. Фернандо додав, що 500 людей витратили роки своєї кар’єри на створення VIPER, а причину скасування він не вважає поважною.

Професор Іен Кроуфорд із Лондонського університету зазначив, що ключовою перевагою VIPER була його здатність пересуватися і досліджувати різні перспективні місця на Місяці. Вчені давно підозрювали наявність льоду в затінених кратерах на південних полюсах Місяця, і дані досліджень підтверджували це. Кроуфорд додав, що рішення NASA відмовитися від місії VIPER видається вельми спантеличеним з огляду на значущість цих досліджень для науки.

VIPER – це місяцехід, розроблений Дослідницьким центром Еймса. Спочатку запуск апарату було заплановано на 2023 рік, потім перенесено на листопад 2024 року. У середині липня 2024 року стало відомо, що проєкт VIPER закривають. У керівництві агентства зазначили, що скасування місії пов’язане виключно з бюджетними обмеженнями. Агентство високо оцінювало роботу команди, але «поточні фінансові умови в країні вимагають скорочення витрат».

На момент скасування апарат був повністю зібраний і проходив випробування. Тепер NASA розглядає можливість демонтажу і повторного використання компонентів VIPER для майбутніх місій на Місяць. Однак спочатку агентство звернеться до американських і міжнародних партнерів, щоб дізнатися, чи зацікавлені вони у використанні місяцехода в поточному вигляді.

Водночас поки що залишається чинним політ на Місяць, який заплановано на 2026 рік у рамках місії Artemis III («Артеміда III»). У рамках місії Artemis III космонавти спробують виростити на Місяці рослини. Вчені зможуть з’ясувати, як звичні нам рослини витримують космічні умови. На думку експертів агентства, є надія, що експеримент зможе зіграти важливу роль у створенні людських колоній за межами Землі.

Однак, попри скасування місії VIPER, вчені продовжують активно досліджувати Місяць і готуватися до майбутніх польотів на супутник. Раніше стало відомо, що на Місяці побудують вежу. Проєкт під назвою LUNARSABER уже профінансований Управлінням перспективних дослідницьких проєктів Міністерства оборони США (DARPA).

Більше публікацій за темою