В Африці виявили рептилію, що нагадує мініатюрного дракона

У пустельних регіонах Південної Африки вчені досліджують унікальну рептилію, зовні схожу на маленького дракона. Як повідомляє IFL Science, ця істота, відома як броненосцева ящірка або Ouroborus cataphractus, привертає увагу дослідників своїм незвичайним зовнішнім виглядом та поведінкою.

Особливістю цієї рептилії є її захисна луска, що нагадує міцний панцир. У згорнутому стані ящірка ховає вразливе підчерев’я, виставляючи назовні гострі шипи для захисту від хижаків. Особливою у цієї ящірки є і її захисна тактика. При зіткненні з небезпекою вона згортається в кільце і кусає свій хвіст, нагадуючи стародавній символ уробороса. Така поведінка і дала їй наукову назву, що перекладається як «захищений уроборос».

Броненосцева ящірка має й інші цікаві риси. Вона живе великими групами у 30-60 особин, селячись у тріщинах скель. На відміну від більшості рептилій, ці ящірки є живородними, що допомагає їм краще захищати потомство в суворих умовах пустелі.

Попри свої захисні механізми, вид перебуває під загрозою через незаконну торгівлю. Міжнародний союз охорони природи (МСОП) вніс броненосцеву ящірку до Червоного списку як «майже під загрозою зникнення». Уряд Південної Африки запровадив суворі заходи для захисту цього унікального виду.

Ця дивовижна рептилія не лише демонструє приклад дивовижної адаптації до життя в суворих умовах, але й нагадує нам про важливість збереження біорізноманіття нашої планети.

Більше публікацій за темою