ESA показало найбільше зникле озеро на Марсі

Унікальні фото зроблені з борту космічного корабля Mars Express.

Європейське космічне агентство (European Space Agency, ESA) показало нові кадри залишків колись найбільшого озера на Марсі – озера Еріданія. Знімки зроблені з борту космічного корабля Mars Express камерою високої роздільної здатності. Обриси та дно висохлої водойми на Червоній планеті видно в найдрібніших подробицях.

Ділянка Марса, показана на знімках, відома як Caralis Chaos. Вчені вважають, що колись тут було багато води. У нижній правій частині кадру видно залишки старого озерного ложа, на топографічному плані його відзначили синім кольором. Межі цього ложа тягнуться від нижньої частини кадру до верхнього правого кута, огинаючи великий центральний кратер.

Старе дно озера зараз заповнене безліччю пагорбів, що підносяться, які утворилися, коли стародавні марсіанські вітри розносили пил по планеті.

Як ідеться в релізі агентства, колись озеро Еріданія містило більше води, ніж усі інші марсіанські озера разом узяті. Воно було більшим за будь-яке відоме озеро на Землі, вміщало достатньо води, щоб тричі заповнити Каспійське море.

Озеро існувало близько 3,7 млрд років тому, спочатку як одна велика водойма, а потім (коли воно почало висихати) – як низка дрібніших ізольованих озер. Зрештою це колись колосальне озеро повністю зникло разом з рештою води на планеті.

Більше публікацій за темою