Вчені відкрили новий вид дводишних риб віком 210 млн років

У Зімбабве знайшли раннього родича чотириногих із тріасової епохи.

Міжнародна група вчених із Шотландії, ПАР, Швейцарії та Зімбабве виявила новий вид викопних дводишних риб, які жили на зорі ери динозаврів близько 210 млн років тому. Дослідження опубліковано в науковому виданні Journal of Vertebrate Paleontology.

Палеонтологи зробили відкриття під час розкопок у басейні Середньої Замбезі на півночі Зімбабве. Новий вид назвали Ferganoceratodus edwardsi. Ці істоти мешкали в ранньому тріасовому періоді.

Дводишні риби – незвичайна група прісноводних риб, яка давно привертала увагу вчених.

Вони вважаються найближчими з нині живих родичів тварин з чотирма кінцівками, допомагаючи розкрити, як існували предки всіх земноводних, рептилій, птахів і ссавців.

Найбільш ранні види все ще впізнавано схожі на своїх родичів, які живуть нині, через що сучасних дводишних риб часто називають «живими копалинами».

За словами команди, знайдена копалина може стати відсутньою ланкою в еволюції дводишних. Знахідка також засвідчила, що, після появи цього різновиду тварин у ранньому тріасі на суперконтиненті Гондвана, вони поширилися по всій Африці та Південній Америці.

Раніше вчені відкрили новий вид маленьких пінгвінів, які жили 24 млн років тому.

Більше публікацій за темою