Учені знайшли спосіб прискорити пошук придатних для життя планет

arXiv: створено нейромережу для швидкого виявлення потенційно населених світів

Колумбійські вчені з Університету Антьокії в Медельїні розробили інструмент на основі штучного інтелекту (ШІ) для прискорення пошуку планет із придатними для життя умовами. Дослідження опубліковано на порталі нерецензованих наукових статей arXiv.

Спостереження за далекими світами вимагають багато часу навіть із використанням таких потужних інструментів, як космічний телескоп «Джеймс Вебб». У деяких випадках для аналізу може знадобитися до 200 транзитів (проходжень планети перед своєю зіркою) для отримання статистично значущих виявлень води, метану, озону та інших біомаркерів, на що можуть піти місяці й роки.

У новій роботі команда спроєктувала і протестувала нейромережу, призначену для класифікації спектрів передачі й виявлення біологічних сигнатур (характерних ознак).

Оскільки більша частина наших даних спектроскопії атмосфери екзопланет є шумом, ШІ призначений для його оброблення, визначення рівня шуму і класифікації атмосфер, які можуть містити метан, озон і/або воду.

Вчені згенерували 1 млн синтетичних атмосферних спектрів на основі добре відомої планети TRAPPIST-1e, а потім навчили на них свої моделі. TRAPPIST-1e за розміром схожа на Землю і являє собою кам’янисту планету в населеній зоні своєї зірки.

У результаті нейромережа правильно ідентифікувала спектри пропускання з відповідними рівнями співвідношення сигнал/шум.

За словами авторів розробки, їхня програма здатна поліпшити спостереження за допомогою телескопа «Джеймс Вебб», націлені на пошук слідів позаземного життя і придатних для нього планет.

Раніше вчені навчили ШІ шукати згаслі зірки, що розривають і поглинають планети.

Більше публікацій за темою