В Японії виявлено новий вид морської зірки

Дослідники в Японії виявили новий вид морських зірок. Відкриття стало можливим завдяки спільній роботі науковців, рибалок, співробітників акваріумів і музеїв. Дослідження опубліковано в журналі Natural History.

Морська зірка, що отримала назву Paragonaster hoeimaruae, належить до сімейства Pseudarchasteridae. Вона має характерний червоно-бежевий колір, п’ять кінцівок і розмах крил трохи більш як 10 сантиметрів. Дослідники кажуть, що це відкриття показує важливість і переваги спільної роботи для кращого розуміння різноманітності наших океанів.

Мало хто знає, що морські зірки насправді не риби. Попри назву, вони ближчі до колючих морських їжаків і м’яких морських огірків. Хоча вони можуть здаватися слухняними й м’якими, викинутими на піщаний пляж, насправді вони є важливими хижаками, які можуть мати до 50 рук, розмахувати руками до метра і жити десятиліттями.

Відомо близько 2000 видів морських зірок. Тепер співпраця дослідників з Токійського університету, Акваріума Еносіми, Музею морської науки, префектури Фукусіма та Центру досліджень рибальства префектури Ямагуті в Японії призвела до відкриття нового виду вздовж узбережжя країни.

Новий вид належить до сімейства морських зірок Pseudarchasteridae. Досі в японських водах були помічені тільки чотири види Pseudarchasteridae з двох родів (біологічний ранг, між сімейством і видом, для класифікації тварин).

«Ми виявили морську зірку, нещодавно названу Paragonaster hoeimaruae, біля узбережжя півострова Ідзу в затоці Сагамі, на південь від Токіо. Ми також знайшли ще одну в Японському морі, на північний захід від префектури Ямагуті на південному заході Японії, – пояснив провідний дослідник Ітару Кобаяші з морської біологічної станції Місакі Токійського університету. – Їх виловлювали на глибині від 150 до 350 метрів, у них пропорційне тіло з п’ятьма кінцівками, вони гарного червоного кольору на поверхні та бежевого кольору на нижньому боці».

Команда зібрала безліч видів по всій Японії в період з 2021 по 2023 рік. Їх було зібрано з креветкових і крабових клітин, використовуваних рибалками в префектурах Хоккайдо і Сідзуока, у північній і центральній Японії, відповідно, і досліджень тралення з використанням пучка (коли велику сітку протягують дном океану), проведених рибальським дослідницьким судном префектури Ямагуті. Назва морської зірки, hoei, була взята від рибальського судна Hoei-maru, яке першим спіймало зразок.

Команда також зафіксувала інші морські зірки в місцях, відмінних від тих, де вони були виявлені раніше. На особливу увагу заслуговує Gephyreaster swifti, напрочуд велика морська зірка діаметром близько 30 сантиметрів, знайдена біля північного узбережжя Хоккайдо. Раніше її реєстрували тільки на західному узбережжі Тихого океану в Сполучених Штатах і Канаді, а також на островах Берингового моря на півночі.

«Навколо Японії мешкає близько 250 видів морських зірок, і ми були здивовані, що такий великий вид залишився поза увагою. Наші дослідження показують, що різноманітність видів у японських водах, як і раніше, недооцінена, – сказав Кобаяші. – Ці захопливі відкриття показують, наскільки важливо для рибалок, акваріумів, університетів та інших науково-дослідних інститутів працювати разом, щоб краще зрозуміти наші океани й морське біорізноманіття».

Більше публікацій за темою