В Антарктиді виявлено стародавні хижі мікроорганізми

Фахівці із Сіднейського технологічного університету та Королівського інституту морських досліджень Нідерландів дослідили льоди Антарктиди та виявили в них присутність хижих мікроорганізмів. Відповідне дослідження було опубліковано на сторінках журналу Nature Communications.

Вчені зазначають, що під час свого дослідження з’ясували наявність у льодах паразитарних хижих мікроорганізмів, що мешкають у суворих умовах Антарктиди. Це відкриття показує, як ці організми впливають на земні екосистеми. Крім того, дослідники вважають, що подібні живі істоти можуть мешкати в екстремальних умовах інших планет нашої галактики.

Вивчаючи приховане під товстими шарами арктичного льоду, так зване Глибоке озеро, фахівці виявили середовище проживання одноклітинних організмів, які зуміли адаптуватися до життя в екстремальних умовах.

Ці організми іменуються археями. Як з’ясували вчені, вони не просто здатні існувати в гранично низьких температурних умовах, а й вести досить активний спосіб життя хижаків. Археї проникають у клітини інших організмів і руйнують їх. Їхні дії дуже схожі з поведінкою вірусів. Дослідники впевнені, що це відкриття є новим кроком у розумінні ролі архей в екосистемах.

Більше публікацій за темою