Марсохід Perseverance виявив потенційні сліди життя на Марсі

NASA: місія Perseverance знайшла органічні сигнатури на марсіанських скелях.

Марсохід NASA Perseverance виявив на Червоній планеті хімічні сполуки, які потенційно можуть бути слідами давнього життя. Про це повідомляється на офіційному сайті американського космічного агентства.

Згідно з інформацією NASA, відкриття було зроблено під час дослідження гірських порід у долині Неретва на Марсі, у місці, відомому як водоспад Чеява. Марсохід виявив валун розміром 100 на 60 сантиметрів із цікавими геологічними особливостями.

Рентгенівський інструмент PIXL марсохода зафіксував на валуні світлі плями діаметром близько міліметра, оточені чорним матеріалом, що містить залізо та фосфат. На Землі подібні структури часто асоціюються зі скам’янілими слідами мікроорганізмів.

«Хоча органічна речовина становить великий інтерес, це не єдиний аспект породи водоспаду Чеява, який спантеличив наукову групу», – зазначають дослідники. Вони також виявили кристали вулканічного мінералу олівіну в жилах валуна, що може вказувати на їх неорганічне походження.

Вчені сподіваються в майбутньому детальніше вивчити виявлені зразки породи в лабораторіях на Землі для остаточного підтвердження чи спростування гіпотези про сліди давнього життя на Марсі.

Раніше вчені знайшли сліди води в місячному ґрунті та маркери життя на Венері.

Більше публікацій за темою