Астрономи дійшли висновку, що екзопланета LHS 1140b має теплий океан

Астрономи з Мічиганського та Монреальського університету за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб» виявили, що екзопланета LHS 1140 b, вочевидь, має величезний теплий океан та власну атмосферу. Про це повідомляють на офіційному сайті наукової установи.

LHS 1140 b розташована в сузір’ї Кита за 46 світлових років від Землі, що порівняно близько за космічними мірками. Вона обертається навколо червоного карлика розміром у п’ять разів меншим за Сонце. Вчені з’ясували, що світ перебуває в так званій населеній зоні – проміжку, де діапазон температур дає змогу існувати рідкій воді.

Згідно з попередніми даними, планета LHS 1140 b має насичену азотом атмосферу, що робить її схожою на земну, а рідка вода становить 10-20% її маси.

Судячи з усього, один бік планети під час обертання завжди звернений до зірки, і в цьому разі на ній може розташовуватися водний простір площею в половину Атлантичного океану.

«Згідно з сучасними моделями, якщо LHS 1140 b має атмосферу, подібну до земної, то це буде сніжна планета з гігантським океаном діаметром близько 4000 кілометрів і температурою води близько 20°C», – йдеться в заяві команди.

Більше публікацій за темою