«Джеймс Вебб» відшукав потенційно населену планету-океан неподалік від Землі

Одна з двох суперземель у системі LHS 1140 може виявитися потенційно населеною планетою-океаном. Як повідомляє Astrobiology, уточнити класифікацію небесного тіла вдалося завдяки знімкам космічного телескопа «Джеймс Вебб», який вивчив склад атмосфери екзопланети LHS 1140b.

Вивчення планети відбулося в липні 2023 року під час двох подій транзиту об’єкта по своїй зірці. Раніше вчені припускали, що це кам’янистий світ масою понад 6 земних. Нові спостереження дали змогу уточнити оцінки до 5,6 маси Землі і радіуса в 1,73 від земного. Інсоляція становить приблизно 0,42 від земної, а усереднена температура біля поверхні може становити 226 К. Результати дослідження нових знімків також показали, що планета, з великою часткою ймовірності, покрита водою.

LHS 1140b обертається навколо червоного карлика масою 0,18 сонячних мас. Об’єкт досить близько розташований до зірки, проте слабке випромінювання не перегріває поверхню. У випадку з планетами-океанами це вкрай важливо, оскільки підвищена інсоляція створює парниковий ефект і робить їх непридатними для життя.

Таким чином, якщо на LHS 1140b є глобальний океан, то температура води на його поверхні вища за точку замерзання, що означає потенційну придатність для зародження життя. При цьому, судячи з оцінок розміру і щільності екзопланети, замість 10% води на її поверхні може бути щільна газова атмосфера, хоч імовірність цього невелика.

Більше публікацій за темою