Астрофізики NASA розкрили таємницю плину часу на Місяці

Вчені NASA провели дослідження з метою встановлення єдиного стандарту обчислення часу на Місяці. Як повідомляється у журналі arXiv, це необхідно для координації майбутніх міжнародних місячних програм, зокрема місії «Артеміда III», запланованої на 2026 рік.

Команда астрофізиків з Лабораторії реактивного руху NASA під керівництвом В’ячеслава Турищева визначила, що час на поверхні Місяця в середньому плине на 57,5 мікросекунди швидше, ніж на Землі. Це зумовлено слабшою гравітацією на супутнику.

Білий дім доручив NASA до кінця 2026 року розробити Координований місячний час (Coordinated Lunar Time, LTC) – єдину систему відліку часу для Місяця. Точне визначення різниці в часі між Землею та Місяцем є критично важливим для запобігання технічним помилкам та забезпечення точної синхронізації зв’язку між двома небесними тілами.

Раніше космічні апарати для дослідження Місяця працювали за часом країни, яка керувала місією. Однак великі міжнародні програми вимагають більш точного координування.

У серпні 2024 року планується міжнародна зустріч для обговорення проблеми єдиного стандарту часу на Місяці. Серед завдань – визначення «нульового дня» на Місяці. Одним із можливих рішень є розміщення атомних годинників на місячній поверхні для відстеження ефекту уповільнення часу порівняно з Землею.

Більше публікацій за темою