NASA розробить єдиний стандарт часу для Місяця задля безпеки майбутніх місій

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) за дорученням Білого дому розробить Coordinated Lunar Time (CLT) – єдиний стандарт часу для Місяця та інших небесних тіл. Згідно з повідомленням Reuters, такий крок необхідний на тлі зростальної конкуренції у місячних перегонах між країнами та приватними компаніями.

Сприйняття часу на Землі та у космосі різниться через різну гравітаційну силу. Як пояснив Кевін Коггінс з NASA, той самий годинник на Місяці рухатиметься з іншою швидкістю. За розрахунками, для людини на Місяці земний годинник втрачатиме 58,7 мікросекунди за один земний день.

CLT стане еталоном часу для всіх місячних місій, забезпечуючи необхідну точність. Це дозволить гарантувати безпеку передачі даних між космічними апаратами, синхронізацію зв’язку між Землею, супутниками, базами та астронавтами на Місяці. Без уніфікованого часу ускладняться картографування, навігація та визначення місцеперебування.

На Землі більшість годинників використовують всесвітній координований час UTC, який генерується глобальною мережею атомних годинників. Для Місяця, ймовірно, знадобиться розмістити атомні годинники безпосередньо на його поверхні.

План CLT має бути готовий до кінця 2026 року. До того часу NASA планує відправити перших астронавтів на Місяць з часів «Аполлона». Паралельно свої місячні програми активно розвивають Китай, Індія та інші країни й компанії.

Більше публікацій за темою