У США створено атомну батарейку з найвищим ККД

Каліфорнійська компанія Infinity Power оголосила про створення високопотужної та довговічної атомної батареї, заснованої на електрохімічному перетворенні радіоізотопної енергії.

Коефіцієнт корисної дії (ККД) нового джерела енергії перевищив 60%. Це в рази вище за ефективність попередніх атомних батарей, що досягали лише кількох відсотків. Розробники впевнені, що відкрили нову еру в атомних системах живлення

«Порівняно з іншими методами перетворення радіоізотопної енергії, чий ККД нижчий за 10%, це найвищий рівень ефективності з будь-коли досягнутих, – ідеться в пресрелізі компанії. – Цей успіх віщує багатообіцяльний комерційний запуск радіоізотопних джерел живлення нового покоління».

Нову батарею розробили за сприяння Міністерства енергетики США. Її можна масштабувати від нановат до кіловат, що робить батарею придатною для широкого спектра застосування – від медичних імплантатів до енергопостачання віддалених баз, включно з космічними місіями.

Висока ефективність перетворення радіоактивного розпаду в електричну енергію означає, що буде потрібно менше радіоактивного матеріалу, і вибір ізотопів не буде настільки обмеженим, як у сучасних напівпровідникових джерел живлення.

Розробники стверджують, що крихітний пристрій розміром з монетку здатний забезпечувати десятки міліватів енергії понад сто років. Це в сто разів більше, ніж у китайської атомної батарейки аналогічного розміру, представленої на початку 2024 року.

Більше публікацій за темою