Чим неандертальці відрізнялися від сучасних людей?

Неандертальці були найближчими предками сучасних людей: деякий час вони навіть співіснували разом, через що ДНК неандертальців, як і раніше, присутня в багатьох жителях Євразії. Але це не означає, що між двома видами не було відмінностей. Портал livescience.com розповів, чим неандертальці відрізнялися від homo sapiens.

Риси обличчя

Якби ви їхали в метро і натрапили на неандертальця, то напевно одразу б упізнали його за характерними рисами обличчя. На перший погляд, ви, найімовірніше, помітили б скошене чоло з великими, вигнутими надбрівними дугами. Ніс неандертальця ширший, ніж у сучасних людей, а череп – трохи більш витягнутий. Крім того, неандертальці мали маленькі підборіддя і великі передні зуби.

Попри те, що мозок неандертальця і homo sapiens приблизно одного розміру, форма черепа перших відрізняється від нашої. Якщо сучасна людина має високий, округлий череп, то неандерталець – витягнутий і низький. Крім цього, на потиличній кістці неандертальців є маленька западина, характерна для всіх представників виду. Щоправда, вчені не можуть сказати, для чого вона була потрібна.

Форма тіла

Неандертальці могли ходити на двох ногах, і їхні скелети досить схожі на наші. Для контексту, середній зріст неандертальця – від 150 до 170 сантиметрів. Трохи нижче за європейців після Другої світової, але трохи вище за європейців 20 000 або навіть 100 років тому.

Неандертальці були вкрай мускулистими, широкоплечими та повногрудими. Їхній об’єм легенів на 20% перевищував показники сучасних людей. Крім цього, кінцівки неандертальців мали трохи інші пропорції: нижні сегменти рук і ніг були коротшими за верхні. Через це вони мали присадкуватий вигляд. Схожа будова тіла трапляється у жителів холодних регіонів, тому що вона може бути еволюційною адаптацією, що допомагає зберігати тепло.

Дієта

Вчені вважають, що неандертальці харчувалися і м’ясом, і рослинною їжею, такою як горіхи й насіння. Однак ті, хто жили в холодних регіонах, напевно покладалися на м’ясну дієту більше, ніж ті, хто жили в теплих краях.

Ми точно знаємо, що неандертальці полювали на звірів середніх і дрібних розмірів, але при цьому не мали доступу до далекобійної зброї. Ймовірно, вони чекали на здобич у засідці. Варто зазначити, що ранні представники homo sapiens, найімовірніше, користувалися тими самими інструментами та мали схожі звички.

Більше публікацій за темою