Науковці створили інноваційні батарейки з льоду

Вченим зі США та Канади вдалося створити електричні батарейки, що використовують лід для генерації енергії. Як повідомляє портал Tech Xplore, наразі потужність таких «льодових» батарейок досить невелика – близько 0,1 мілівата, проте ця розробка відкриває перспективний напрямок.

Принцип роботи прототипів базується на створенні різниці pH між двома шарами льоду шляхом додавання деяких речовин, у тому числі кислоти. Заряд при цьому переносять протони, що рухаються між шарами через відмінність в кислотності. Як електроди використовуються сітка та алюмінієва пластина.

Вчені зазначають, що застосування більш досконалих матеріалів у майбутньому дозволить підвищити потужність льодових батарейок. Також не виключається можливість створення сонячних панелей з льоду зі світлочутливими частинками.

Головною перевагою такої технології є можливість розміщення джерел струму на великих територіях з холодним кліматом – замерзлих озерах, полях тощо. Крім того, експерименти можуть допомогти пролити світло на походження життя на Землі та вплинути на розуміння того, як могла концентруватися РНК на льоду комет чи метеоритів.

Наразі вчені продовжують роботу над удосконаленням льодових батарейок та підвищенням їхньої ефективності. Попри низьку потужність поки що, ця інноваційна розробка вже сьогодні є цікавим об’єктом для подальшого наукового вивчення.

Раніше ми повідомляли, що вчені розробили батарею, яка заряджається від сліз.

Більше публікацій за темою