Вчені розробили батарею, що заряджається від сліз

Вчені надихнулися фільмом «Місія нездійсненна». Вони хочуть зробити розумні контактні лінзи, і новий акумулятор став великим кроком у цьому напрямку.

Учені з Наньянського технологічного університету створили незвичайну батарею, призначену для розумних контактних лінз. Як повідомляє CNBC, вона заряджається за допомогою людських сліз. Одним з авторів технології став учений Лі Сок У з сінгапурського університету.

Як розповів дослідник, батарея натхненна однією зі сцен фільму «Місія нездійсненна: Протокол Фантом». Герої бойовика носили розумні лінзи, які давали змогу розпізнавати обличчя, а також відстежувати рухи очей.

Лі працював у сфері компонентів акумуляторів, тому він вирішив зосередитися з колегами на створенні безпечних мініатюрних батарей для незвичайного пристрою. Товщина контактної лінзи становить 0,5 мм. Вона постійно стикається з оком, тому батарея має бути непомітною і гнучкою.

Вченим вдалося створити акумулятор товщиною близько 0,2 мм. Це приблизно вдвічі тонше за волосину людини. Але це не головна характеристика батареї.

Найбільш разюча функція – можливість заряджатися від людських сліз. Батарея живиться за допомогою глюкози, яка міститься в сльозах і якою покритий акумулятор. Що більше людина плаче, то довше пропрацює розумна лінза.

Але користуватися таким методом необов’язково. Для зарядки можна застосувати біосумісний сольовий розчин. Якщо занурити в нього батарею, то глюкоза вступить у реакцію з іонами натрію і хлориду, що збільшить заряд.

За даними вчених, восьми годин хімічної зарядки вистачає на 80% місткості – цього достатньо для кількох годин використання.

Поки що місткість і напруга акумулятора залишаються низькими. Він видає не більше 0,6 В, тоді як звичайна пальчикова батарейка забезпечує 1,5 В.

Потужності унікального акумулятора поки що не вистачає для зберігання даних на лінзі або інших завдань, проте вчені намагаються це виправити. «Після того, як цю технологію випустять на ринок, вартість батареї становитиме лише кілька доларів», – додав Лі.

Більше публікацій за темою