Астрономи виявили планету з щільністю цукрової вати

Астрономи виявили планету, щільність якої становить 0,059 грама на кубічний сантиметр. Така ж щільність у цукрової вати. Жодна з наявних теорій і моделей не може пояснити, як така планета могла з’явитися. Дослідження опубліковано в журналі Nature Astronomy.

WASP-193b розташована на відстані 1,2 тисячі світлових років від Землі. Рік на цій планеті проходить за трохи більше ніж шість днів. WASP-193b на 50% більша за Юпітер, але в сім разів менш масивна – її маса становить 0,14 від маси Юпітера. Щільність виявленої планети становить 0,059 грама на кубічний сантиметр, що дорівнює щільності цукрової вати.

Настільки низька щільність WASP-193b робить її аномалією серед виявлених планет, зазначають астрономи. Подібні умови навіть не можуть відтворити стандартні моделі газових гігантів.

Ймовірно, WASP-193b складається в основному з водню та гелію, як і більшість інших газових гігантів у галактиці. Найімовірніше, атмосфера планети дуже сильно роздулася і простягається на десятки тисяч кілометрів далі, ніж атмосфера Юпітера. Чому так вийшло – поки що невідомо. Жодна теперішня теорія формування планет не може пояснити таку аномалію.

«Ми не знаємо, куди віднести цю планету в усіх теоріях формування, які в нас є зараз, тому що вона є винятком з усіх. Ми не можемо пояснити, як утворилася ця планета. Більш уважне вивчення її атмосфери дасть нам змогу краще зрозуміти шлях еволюції цієї планети», – прокоментував Франсіско Посуелос з Інституту астрофізики Андалусії.

Раніше вчені виявили «дволику» планету з гіперзвуковими вітрами.

Більше публікацій за темою