У надрах Місяця знайдено сліди втраченої планети Тейя

Команда планетних геофізиків виявила докази існування на Місяці решток гіпотетичної давньої планети Тейя. Про це повідомляє видання Daily Mail з посиланням на дослідження науковців з Німецького аерокосмічного центру в Берліні.

Аналізуючи дані космічної місії NASA GRAIL, вчені на чолі з Адрієном Броке виявили під поверхнею супутника Землі великі поклади важкої титаново-залізної руди. За припущеннями науковців, ці родовища можуть бути залишками Тейї – гіпотетичної протопланети розміром з Марс.

Згідно з поширеною науковою теорією, близько 4,5 мільярдів років тому Тейя зіткнулася з молодою Землею, розколовшись на фрагменти. Частина уламків опинилася в мантії нашої планети, формуючи важкі мінеральні скупчення під тектонічними плитами. Інша ж частина, ймовірно, утворила Місяць.

«Під місячною корою GRAIL зафіксував наявність двох щільних зон, які своєю природою нагадують родовища ільменіту, що підтверджує гіпотезу про утворення Місяця внаслідок зіткнення Землі з Тейєю», – пояснює Адрієн Броке.

За теорією дослідників, розжарені важкі лави титану та заліза після первинного зіткнення поступово опустилися до ядра Місяця, витіснивши легші породи до кори супутника.

Результати спостережень GRAIL стали черговим переконливим доказом можливого сценарію формування Землі та її супутника через зіткнення з іншим масивним космічним тілом на ранніх етапах існування Сонячної системи.

Більше публікацій за темою