Марсохід НАСА знайшов підтвердження колись сприятливих умов для життя на Марсі

Протягом 12 років марсохід Curiosity, що належить НАСА, досліджує величезний кратер Гейл на Червоній планеті, який колись був озером із водою.

Такого висновку дійшли вчені, які отримали нові дані від Curiosity. Марсохід виявив великі поклади оксиду марганцю на схилі гори Шарп в осадових породах у центрі кратера Гейла.

На Землі подібна сполука зазвичай трапляється на дні озер, де мікроби виступають каталізаторами окислювальних процесів. Крім того, знайдені Curiosity породи мають більші зерна і вони відрізняються від типових порід для досліджуваної місцевості.

Зазначається, що знахідка свідчить не тільки про те, що раніше кратер Гейла був озером із водою, а й про наявність життя в цій місцевості. Причому живі організми, мікроби, були схожими з тими, що мешкають на Землі в озерах і дельтах річок.

При цьому для життєдіяльності мікробів був потрібен і кисень у великих обсягах, адже виявлена глиниста порода марсоходом збагачена оксидом марганцю до 45%.

Проте глава дослідницької групи Патрік Гасда з Лос-Аламоської національної лабораторії зазначив, що: «На Марсі у нас немає доказів існування життя, і механізм отримання кисню в стародавній атмосфері Марса неясний. Тому, як оксид марганцю утворився і сконцентрувався тут, залишається загадкою».

Так чи інакше, а знахідка Curiosity увійшла в скарбничку більш ранніх підтверджень того, що на Марсі колись була вода. Наприклад, 2022 року присутність вологи на Червоній планеті підтвердив китайський всюдихід «Чжужун», знайшовши залишки водного розпаду марсіанського ґрунту на місці висадки. Тоді повідомлялося, що вода на Марсі могла бути близько 3 млрд років тому – під час гесперійського періоду.

Тим часом планетологи виявили, як Венера, палюча і непридатна для життя сусідка Землі, стала такою сухою.

Більше публікацій за темою