Як висохла Венера, – відповідь планетологів

Планетологи виявили, як Венера, палюча і непридатна для життя сусідка Землі, стала такою сухою.

Нове дослідження вчених з Університету Колорадо в Боулдері заповнює велику прогалину в тому, що дослідники називають «водною історією на Венері». Їхнє відкриття допоможе пояснити, що відбувається з водою на безлічі планет по всій галактиці, пише Phys.org.

Використовуючи комп’ютерне моделювання, команда вчених виявила, що атоми водню в атмосфері планети несуться в космос за допомогою процесу, відомого як «дисоціативна рекомбінація». У результаті Венера втрачає приблизно вдвічі більше води щодня порівняно з попередніми оцінками.

Венера сильно пересушена. Якщо ви візьмете всю воду на Землі та розподілите її по планеті, як тост із джемом, то ви отримаєте шар рідини глибиною приблизно 3 кілометри. Якби ви зробили те ж саме на Венері, де вся вода утримується в повітрі, у вас залишилося б лише 3 сантиметри. Цього ледь вистачить, щоб намочити пальці ніг.

«На Венері в 100 000 разів менше води, ніж на Землі, хоча, по суті, вона має той самий розмір і масу», – каже Майкл Чаффін, співавтор дослідження і науковий співробітник LASP.

У поточному дослідженні вчені використовували комп’ютерні моделі, щоб зрозуміти Венеру як гігантську хімічну лабораторію, зосередивши увагу на різноманітних реакціях, що відбуваються в бурливій атмосфері планети. Команда повідомляє, що молекула під назвою HCO+ (іон, що складається з одного атома водню, вуглецю і кисню), розташована високо в атмосфері Венери, може бути винуватцем витоку води з планети.

Учені підозрюють, що мільярди років тому під час формування Венери планета отримала приблизно стільки ж води, скільки Земля. У якийсь момент сталася катастрофа. Хмари вуглекислого газу в атмосфері Венери викликали найпотужніший парниковий ефект у Сонячній системі, зрештою піднявши температуру на поверхні до 900 градусів за Фаренгейтом. У процесі вся вода Венери випарувалася на пару, а більша частина полетіла в космос.

Але це давнє випаровування не може пояснити, чому Венера продовжує втрачати воду в наші дні. Зате це може пояснити HCO+. Молекула утворюється у верхніх шарах атмосфери, де вода змішується з вуглекислим газом.

Ось як усе працює на Венері: HCO+ виробляється в атмосфері постійно, але окремі іони довго не зберігаються. Електрони в атмосфері знаходять ці іони й рекомбінують, розділяючи іони на дві частини. При цьому атоми водню відлітають у космос, позбавляючи Венеру одного з двох компонентів води.

У новому дослідженні група підрахувала, що єдиний спосіб пояснити посушливий стан Венери – визнати, що планета містить у своїй атмосфері набагато більші обсяги HCO +, ніж вважалося раніше. У висновках команди є один нюанс. Науковці ніколи не спостерігали HCO+ навколо Венери. Зробити це планують під час майбутніх місій з вивчення планети.

Більше публікацій за темою