NASA відновила зв’язок із «Вояджером-1»

Через п’ять місяців після втрати зв’язку космічний апарат NASA «Вояджер-1» знову почав передавати дані про стан своїх систем. Проблему спричинила несправність чіпа пам’яті в підсистемі польотних даних (FDS), яка відповідає за пакування наукових та інженерних даних перед їхнім відправленням на Землю.

Інженери NASA перемістили пошкоджений програмний код в інше місце пам’яті FDS, що дало змогу відновити передачу відомостей.

Найближчими тижнями команда продовжить роботу над відновленням повного функціонала «Вояджера-1», включно з відновленням передачі наукових даних. «Вояджер-1» і його близнюк «Вояджер-2» – єдині космічні апарати, що літали в міжзоряному просторі.

«Вояджер-1» припинив надсилати на Землю наукові та інженерні дані, які можна було б читати, 14 листопада 2023 року. При цьому космічний корабель отримував команди й в іншому працював нормально.

У березні інженерна група «Вояджера» в Лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії підтвердила, що проблема пов’язана з одним із трьох бортових комп’ютерів космічного корабля, так званою підсистемою польотних даних (FDS). FDS відповідає за пакування наукових та інженерних даних перед їхнім відправленням на Землю.

Інженерна група виявила, що несправний один чіп пам’яті підсистеми FDS, який зберігав частину програмного забезпечення. Через відмову однієї мікросхеми було пошкоджено близько 3% пам’яті. Це призвело до того, що наукові та інженерні дані стали нечитабельними. Полагодити чіп неможливо, тому команда вирішила перемістити пошкоджений програмний код в інше місце пам’яті FDS. Однак жодна окрема область пам’яті не має достатнього обсягу для зберігання всього фрагмента коду.

Тоді інженери розробили план з розділення пошкодженого коду на секції. Ці секції планувалося розмістити у вільних областях пам’яті FDS. Однак для успішної реалізації цього плану була потрібна додаткова модифікація фрагментів коду. По-перше, необхідно було переконатися, що всі розділені частини, як і раніше, зможуть працювати спільно як єдине ціле. По-друге, потрібно було оновити всі посилання всередині коду, які вказували на початкове розташування пошкоджених ділянок у пам’яті FDS.

Команда інженерів почала роботу з виділення коду, що відповідає за пакування інженерних даних космічного апарату. Вони перемістили цей фрагмент у нову область пам’яті FDS 18 квітня. Потім вони відправили на космічний корабель кілька команд для FDS. Через величезну відстань (понад 24 млрд км) сигнал до «Вояджера-1» доходить за 22,5 години, а відповідь повертається на Землю ще за 22,5 години. Сигнал-відповідь із космічного апарата було отримано 20 квітня. Група управління польотом констатувала успіх операції. Уперше за п’ять місяців інженери отримали можливість перевірити працездатність і стан систем «Вояджера-1».

Найближчими тижнями команда продовжить переміщати та коригувати решту фрагментів пошкодженого програмного забезпечення FDS. Зокрема, має бути робота з частинами коду, відповідальними за відновлення передачі наукових даних.

У той час як «Вояджер-1» зіткнувся з проблемами, «Вояджер-2» продовжує працювати в штатному режимі. Запущені понад 46 років тому «Вояджери» є найбільш довготривалими й найвіддаленішими від Землі космічними апаратами в історії. До початку своєї міжзоряної подорожі обидва зонди здійснили прольоти біля Юпітера і Сатурна, а «Вояджер-2» додатково досліджував Уран і Нептун. Деякі наукові інструменти «Вояджера-1» вже відключені, а в майбутньому перестануть працювати й інші. Ймовірно, до середини 2030-х років космічний апарат втратить зв’язок із Землею через нестачу потужності. На той час «Вояджер-1» перебуватиме «в строю» близько 55 років.

Більше публікацій за темою