Кінець зв’язку: що трапилось з легендарним «Вояджером»

Генератор зонда, що летить у міжзоряному просторі, служить вже півстоліття і все ще «живий». Проблема не в ньому.

Як повідомляють у NASA, станом на січень 2024 року «Вояджер-1» перебував від Землі у 136 разів далі, ніж Земля від Сонця. Тобто більш ніж за 20 мільярдів кілометрів від нас. Це в кілька разів далі за Плутон. Він летить у напрямку сузір’їв Геркулеса і Змієносця, щосекунди долає 17 кілометрів, а за рік пролітає більш як троє відстаней між Землею і Сонцем (так званих астрономічних одиниць, кожна «а.о.» дорівнює приблизно 150 мільйонам кілометрів). Діалог між ним і Землею займає загалом 45 годин: 22,5 години йде сигнал туди, стільки ж летить до нас відповідь.

Однакові й запущені майже одночасно 1977 року «Вояджер-1» і «Вояджер-2» – це поки що все, що є у людства за межами Сонячної системи, тож науковці ловлять «кожне слово» від цих зондів, сподіваючись встигнути дізнатися якомога більше про невідомий простір. До речі, там найкраще небо для астрономічних спостережень: жодного пилу, кришталево чистий огляд. Так ось, «Вояджер-1» перетнув умовну межу Сонячної системи у 2012 році. Отже, земна наука отримує від нього безпрецедентні дані ось уже майже 12 років. На борту – десять наукових приладів, один відмовив на самому початку, ще п’ять із часом по черзі відключали для економії енергії, разом зараз працюють чотири.

Живляться обидва «Вояджери» від радіоізотопних генераторів, які виробляють електрику шляхом розпаду плутонію-238. «Вояджер-2» нещодавно з основного генератора довелося переводити на резервний, який там передбачений на випадок стрибків напруги. Але у цього «другого» працює п’ять приладів, отже, витрачається трохи більше енергії. А «перший» – поки що на основному. Проте, як зізнаються в NASA, відтоді як він почав надсилати нісенітницю в листопаді 2023 року, він так і не виходить на нормальний зв’язок. Тобто команди із Землі він, судячи з усього, приймає і виконує, і навіть щось у відповідь «говорить» своєю мовою двійкового коду, але він як платівка, яку заїло, – увесь час повторює одну й ту саму комбінацію одиниць і нулів.

Про це вперше розповіли в грудні 2023 року і тоді ж пояснили, у чому, вочевидь, річ: відбувається якийсь збій на етапі підготовки зондом чергового «пакета» даних для відправлення на Землю. Намагалися, звісно, вимкнути й ввімкнути, але, на жаль, поки марно. У NASA ще надію не втрачають, щось намагаються з цим робити: все-таки генератор ще дієздатний, його ще на рік могло б вистачити цілком, плюс резервний. Шкода неоціненні дані втрачати. Тож поки що офіційного оголошення «Прощавай, Вояджер-1» немає. Ось коли зовсім перестане що-небудь «говорити», тоді й можна вважати, що кінець зв’язку.

Більше публікацій за темою