Вчені випробували в умовах невагомості триногого робота для дослідження астероїдів

У майбутньому бот із трьома ніжками зможе вивчати поверхню астероїдів.

Триногий робот одного разу зможе стрибати космічним камінням у пошуках цінних мінералів. Бот, відомий як SpaceHopper, нещодавно пройшов випробування в літаку в умовах невагомості, повідомляє New Atlas.

Програму SpaceHopper вперше було запущено два з половиною роки тому як студентський дослідницький проєкт в університеті ETH Zurich у Швейцарії.

Проєкт спрямований на розв’язання проблеми ефективного дослідження небесних тіл з низькою гравітацією, таких як астероїди й супутники. Подібні тіла можуть містити рідкісноземельні метали та інші необхідні людям речовини, а ще з їхньою допомогою вчені здатні краще зрозуміти формування Всесвіту.

У своїй нинішній формі робот SpaceHopper складається з трикутного корпусу з аерокосмічного алюмінію з шарнірно зчленованими ногами, прикріпленими до кожного кута. Його ноги мають кілька «суглобів», за їхній рух відповідає спеціально створене програмне забезпечення.

Дев’ять моторів на ногах працюють разом і дають змогу SpaceHopper «парити» високо над поверхнею під час стрибка. Коли робот перебуває в польоті, він зберігає вертикальне положення, вибірково висуваючи або прибираючи ноги. Під час приземлення його кінцівки згинаються, поглинаючи удари та не даючи змоги боту впасти.

Початкові випробування функцій робота були проведені в лабораторії ETH Zurich, де він був прикріплений до противаги та обертового підвісу для імітації умов низької гравітації на карликовій планеті Церера. Але наприкінці минулого року членам студентської команди вдалося взяти SpaceHopper на параболічний політ Air Zero G, організований Європейським космічним агентством і французькою компанією Novespace. У таких польотах авіалайнер Airbus A310 летить по серії висхідних і низхідних дуг, створюючи при цьому короткі періоди невагомості всередині літака.

Під час польоту в невагомості робот неодноразово підстрибував з підлоги літака і зберігав правильну орієнтацію в повітрі.

Більше публікацій за темою