Створено розумний 3D-принтер для роботи з невідомими матеріалами

Нова технологія допоможе зробити процес друку більш екологічним.

Учені з університетів США та Греції розробили 3D-принтер, який вміє друкувати з невідомих пристрою матеріалів. Його створили фахівці Центру бітів і атомів Массачусетського технологічного інституту, Національного інституту стандартів і технологій США та Національного центру наукових досліджень Греції.

Звичайні матеріали для друку часто важко переробляти. Екологічні компоненти стали з’являтися останніми роками, проте їх непросто використовувати. Кожен матеріал вимагає певних налаштувань 3D-принтера, і коригувати їх потрібно вручну. У середньому потрібно поміняти до 100 параметрів.

Новий винахід учених дасть змогу позбутися такої проблеми. Унікальний 3D-принтер самостійно визначає параметри невідомих матеріалів. Для цього використовуються спеціальні прилади. Тензодатчик вимірює тиск на друковану нитку, також відстежується швидкість її подачі та товщина.

Автоматично згенеровані характеристики дадуть змогу замінити половину ручних налаштувань. «Ми демонструємо метод, який може використовувати цікаві матеріали біологічного походження, виготовлені з різних стійких джерел, і показати, що принтер може сам придумати, як друкувати ці матеріали. Мета полягає в тому, щоб зробити 3D-друк більш стійким», – наголосив голова Центру бітів і атомів Ніл Гершенфельд.

У тесті вчені випробували шість матеріалів, частина з яких виявилася біологічною. У кожному випадку система справлялася з визначенням параметрів. Дослідники підкреслили, що їхня розробка збільшує потенціал використання екологічно чистих матеріалів.

Про екологію також думають вчені з Японії. Нещодавно вони представили унікальну батарейку з паперу.

Більше публікацій за темою