Японці створили батарейку з паперу

Названо ключові плюси й мінуси нового типу акумуляторів.

Майже вся сучасна електроніка працює на літій-іонних батарейках. Однак їх не можна викидати через високу токсичність. Японські інженери з Університету Тохоку створили новий тип більш екологічних акумуляторів. Винахід отримав назву Mg-air або магній-повітряні батареї.

Акумулятор являє собою шматок паперу, приклеєний до фольги з магнію. Батарея також містить воду, кисень, високоефективний електрокаталізатор під назвою AZUL і газодифузійний шар (GDL). Кожен з цих об’єктів піддається утилізації та не шкодить природі при викиданні.

Перший прототип паперової батареї досяг напруги постійного струму на рівні 1,8 В. Щільність струму досягла 100 мА/см². Максимальна вихідна – 103 мВт/см².

У нового типу АКБ є два недоліки. По-перше, паперові батареї є одноразовими, що робить їх непридатними для використання в повсякденних гаджетах. По-друге, такі акумулятори набагато повільніше заряджаються, ніж літій-іонні батареї, через те, що іони літію пересуваються швидше.

Головні переваги батарейок Mg-air: легкість, невелика товщина та екологічність. Такими батарейками можна живити, наприклад, різні датчики здоров’я та інші медичні пристрої.

Більше публікацій за темою