Створено робота-гуманоїда з найправдоподібнішою мімікою

Робот здатний передбачати емоції людини за мілісекунди до їхнього прояву.

Команда дослідників з Колумбійського університету зібрала робота, якого назвали Emo. Людиноподібна машина отримала найреалістичнішу міміку за всю історію робототехніки.

Перша проблема міміки роботів – запізніла реакція. Наприклад, людина могла посміхнутися під час взаємодії із «залізякою», а робот підтримає настрій і посміхнеться у відповідь лише через 5 секунд. Творці Emo кажуть, що їхній гуманоїд зчитує емоції людини за 839 мілісекунд до того, як вона буде проявлена. Це означає, що Emo здатна моментально підлаштовувати міміку під час спілкування, як це роблять справжні люди.

Робот-гуманоїд з найправдоподібнішою мімікою

Друга поширена проблема – роботи не завжди знають, яку саме емоцію проявляти. Автори Emo заявляють, що їхній робот оснащений одразу двома нейромережами. Перша аналізує слова, вимовлені гуманоїдом, і підбирає потрібні емоції. Друга аналізує емоції людини-співрозмовника і розуміє, чи доречна конкретна емоція в цей момент. Якщо ні, друга нейромережа змушує першу змінити вираз обличчя Emo. Весь процес відбувається за лічені секунди.

За міміку Emo відповідають 26 приводів. З них 23 розташовані в ділянці обличчя, ще 3 розташовані в ділянці шиї. Це дає змогу Emo генерувати сотні різних комбінацій міміки. В одному експерименті робота попросили повторювати емоції живих людей. Практично у 100% випадках гуманоїд справлявся зі своїм завданням.

Робот-гуманоїд з найправдоподібнішою мімікою

Наразі дослідники працюють над тим, як змусити робота враховувати культурні особливості співрозмовників, з яким він розмовляє. Наукова робота опублікована в журналі Science Robotics.

Раніше в Саудівській Аравії представили робота-дівчину «Сару». Їй заборонили говорити про політику і секс.

Більше публікацій за темою