Компанія Kirin Holdings, відома виробництвом пива й напоїв, представила на виставці CES 2025 інноваційну електронну ложку, що посилює солоний смак їжі без додавання солі. Винахід застосовує слабкий електричний струм для концентрації йонів натрію, завдяки чому значно посилюється солоний смак страви та смак умамі. Про це повідомляє TechCrunch.
Електронну ложку від 2024 року продають в Японії обмеженою партією за ціною близько 127 доларів США. Компанія планує розпочати продаж на міжнародному ринку в найближчі роки. Технологія діє завдяки слабким електричним імпульсам, які впливають на концентрацію молекул натрію в їжі.
Варто зазначити, що розробка викликала значне зацікавлення наукової спільноти. Технологія, покладена в основу пристрою, здобула сатиричну Шнобелівську премію 2023 року за незвичайні наукові дослідження. Науковці вперше оприлюднили дисертацію про цю технологію 2011 року. Відтоді дослідники розробили низку електричних столових приладів, серед яких виделки та палички для їжі, які пропускають струм крізь їжу.
Створення такого пристрою особливо важливе для Японії, де доросле населення споживає вдвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Компанія представляє свій винахід як засіб для поліпшення здоров’я населення через зменшення споживання солі.
Ця інновація з’являється в контексті світової тенденції до перегляду стандартів здорового харчування. Приміром, у США вперше за 30 років оновили критерії визначення «здорових» продуктів, вилучивши з переліку білий хліб та додавши яйця й лосось.
Раніше інша японська компанія створила найменший у світі кубик Рубіка розміром 5 міліметрів. Алюмінієва головоломка важить лише 0,3 грама, що в тисячу разів менше за класичну версію.