Голодування — це складний фізіологічний процес, під час якого організм зазнає суттєвих метаболічних змін для виживання без їжі. Здорова людина здатна прожити без їжі до трьох місяців, але за умови вживання води. Однак уникнути порушень у роботі організму, подеколи вже незворотних, навряд чи вдасться. З’ясуймо, скільки можна прожити без їжі та чим небезпечне голодування.
Скільки людина може прожити без їжі
Людина може прожити без їжі досить тривалий час. Здатність організму пристосовуватися до голодування мала вирішальне значення для виживання первісної людини. Діапазон підтримки життя за відсутності їжі залежить від різних чинників, від індивідуальних особливостей до рухливості, але найважливіший — це вживання води.
Її наявність у раціоні безпосередньо впливає на середні терміни допустимого голодування, з’ясували вчені, провівши аналіз результатів політично зумовлених голодувань. Якщо йдеться про сухе голодування, коли людина не вживає ні води, ні їжі, запасів організму вистачить щонайбільше на тиждень. Далі настане смерть від зневоднення. Якщо ж людина випиває достатньо води, але цілком відмовляється від їжі, середній час виживання може сягати двох-трьох місяців.
Широкий діапазон за часом пов’язаний із різними чинниками, які впливають на витривалість організму. Серед них:
- вихідна маса тіла;
- відсоток жирової тканини;
- загальний стан здоров’я;
- рівень фізичної активності;
- умови довкілля.
Наявність об’ємної жирової тканини допомагає протриматися довше. Процес, за якого жир під час розщеплення виділяє енергію, називається «кетоз». При цьому, якщо під час голодування людина веде активний спосіб життя із серйозними фізичними навантаженнями, запасів організму вистачить на коротший термін.
«Сама по собі наявність будь-яких захворювань не гарантує того, що негативний вплив від голодування все ж настане. Це лише чинник ризику. На ймовірність ускладнення впливає багато інших чинників — від генетики до соціального стану. Але заведено вважати, що наявність схильності до виразкової хвороби (особливо якщо пацієнта не обстежено на гелікобактер), ерозій слизової оболонки, схильності до запалення в жовчовивідній системі або утворення каменів може бути небезпечною для людини, яка голодує», — стверджують лікарі-терапевти.
Голодування часто трапляється в релігійних практиках. Але так звані пости рідко передбачають повну відмову від їжі й майже ніколи — від води.
Читайте також: Скільки днів людина може прожити без води
Що буде, якщо довго не їсти: наслідки голодування
Тривале голодування може спричинити серйозні збої в роботі організму. Учасники голодувань стикалися з порушенням свідомості, амнезією, психотичними епізодами. Серед довгострокових наслідків трапляються ниркова недостатність, коліти, посттравматичний стресовий розлад та інші захворювання.
Найімовірніший термін прояву негативних наслідків голодування — 7-10 днів. Терапевти зазначають, що ці терміни найчастіше описуються в науковій літературі, але серйозна небезпека для здоров’я з’являється на другому-третьому тижні повної відмови від їжі. При цьому можуть спостерігатися проблеми з функціонуванням органів, зниження імунної функції, ризик виникнення «синдрому відновлення харчування» (рефідинг-синдрому). Зміни в слизовій оболонці шлунка та кишківника найімовірніше проявляться саме протягом цього періоду.
За твердженнями кардіологів, тривале голодування супроводжується метаболічними порушеннями. До них належать:
- гіпоглікемія (зниження рівня глюкози) і гіпонатріємія (падіння концентрації іонів натрію в крові) — спричиняють набряки головного мозку;
- гіпокаліємія та гіпокальціємія (зниження загального кальцію) — підвищують ризик раптової зупинки серця на тлі подовження інтервалу QTc (пов’язаний із частотою серцевих скорочень) і небезпечних видів порушень ритму серця (фібриляція шлуночків і Torsade de pointes, рідкісна форма шлуночкової тахікардії);
- зневоднення — підвищує ризик тромбоемболії легеневої артерії на тлі тромбозу глибоких вен нижніх кінцівок, може спричинити гіпотонію (знижений артеріальний тиск) і призвести до гіповолемічного шоку та зупинки серця.
Що буде, якщо не їсти день
Першої доби можна відчути бажання їсти, але воно доволі швидко минає. За це відповідає рівень цукру в крові, який без їжі швидко знижується. З’явиться відчуття голоду, нудоти, спазмів у шлунку. Так організм дає зрозуміти, що час щось з’їсти. Але якщо це бажання не задовольнити, рецептори заспокояться й голод зникне.
Упродовж перших 24 годин організм перебудовується на новий спосіб виробництва енергії: замість розщеплення їжі до глюкози, що забезпечує організм енергією, починає використовуватися глікоген із печінки.
Під час голодування глюкоза не надходить іззовні, організм використовує свої запаси — глікоген, що зберігається в печінці й м’язах. Ці запаси зазвичай вичерпуються після 24-36 годин голодування.
Тоді починається неоглюкогенез — процес, що виробляє мінімальну кількість глюкози, необхідну для клітинного метаболізму, з тригліцеридів і деяких амінокислот. Для підтримки працездатності організм виділяє адреналін — гормон, пов’язаний зі стресом. На практиці він пришвидшує серцевий ритм.
Що буде, якщо не їсти 5 днів
У перші п’ять днів голодування людина може втрачати до 2 кг ваги щодня. Це пов’язано з порушенням електролітного балансу й виведенням рідини. Тому дуже важливо навіть за короткочасного голодування вживати достатню кількість води, до якої можна додавати хлорид натрію.
У науковій літературі є вказівки на те, що вже в цей період можуть спостерігатися порушення балансу іонів у крові (насамперед калію, натрію та хлору), зменшення м’язової маси, зниження рівня енергії. Теоретично голодування може призвести до загострення виразкової хвороби.
Що буде, якщо не їсти тиждень і більше
Після спалювання жирів організм переходить до використання м’язової тканини, а швидкість зниження ваги після тижня голодування зменшується до 0,3 кг на добу. Подальша втрата кілограмів за відсутності їжі стає небезпечною, особливо в разі зниження індексу маси тіла (ІМТ) нижче 18,5. Найсерйозніші наслідки для організму має голодування, коли вага знижується на 18% і більше.
Запаморочення й слабкість у тих, хто голодує, досягають критичних проявів до 20-го дня голодування. Ортостатична гіпотензія, тобто зниження артеріального тиску під час вставання, в рідкісних випадках може призвести до інвалідності. Зниження функції щитоподібної залози спричиняє відчуття холоду.
Як змінюється організм при тривалому голодуванні
Під час тривалого голодування в людському тілі спостерігається низка фізіологічних змін.
- Зниження моторики шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Їжа вже сама по собі є чинником, що рефлекторно посилює рухи м’язів ШКТ.
- Зменшення виділення травних соків. Така ситуація може призвести до порушення відтоку жовчі, що, своєю чергою, може спричинити запалення жовчного міхура та/або жовчних проток, а також утворення каменів у них.
- Кетогенез — він виникає після вичерпання запасів глікогену (речовини, яка може розщеплюватися на глюкозу) в печінці вже після 24 годин голодування. Потім організм починає виробляти кетонові тіла із запасів жирової тканини. Цей процес лежить в основі кето-дієти. Кетони — це речовини, споріднені з ацетоном, які можуть використовуватися нашим організмом як альтернативне джерело енергії, проте вони токсичні. В прихильників кето-дієти заведено вважати, що кетони позитивно впливають на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, знижуючи запалення в них і покращуючи бар’єр між просвітом кишківника й внутрішнім середовищем організму. У противників є дослідження, що стверджують цілком протилежне. З наукового погляду істину в цьому питанні не встановлено.
- Гормональні зміни: підвищення рівня гормонів стресу, що забезпечують мотивацію (пошук їжі), а також ефективніше вилучення енергії із запасів. Самі по собі ці гормони можуть пошкоджувати слизову оболонку шлунка й тонкої кишки, що безпосередньо описано в концепції стресу Ганса Сельє, який і запровадив її в медицину. Ще, згідно з цією теорією, ці гормони можуть знижувати імунну функцію.
- Зниження щільності кісткової тканини й м’язової маси — особливих коментарів тут не потрібно. Нашому організму необхідні амінокислоти й мікроелементи (фосфор, кальцій) для того, щоб функціонувати. Людині їх немає звідки взяти, окрім як із їжі.