Учені відкрили нову екзопланету класу «супернептун»

arXiv: планета в 30 разів масивніша за Землю знайдена за 685 світлових років від Сонця.

Міжнародна група астрономів відкрила нову екзопланету класу «супернептун», що обертається навколо зірки сонячного типу. Інопланетний світ отримав позначення TOI-5005 b. Дослідження опубліковано на порталі нерецензованих наукових матеріалів arXiv.

У своїй роботі вчені використовували супутник NASA Transiting Exoplanets Survey Satellite (TESS), призначений для пошуку екзопланет транзитним методом.

Як показали спостереження, TOI-5005 b у шість разів більша і в 32,7 раза масивніша за Землю. Планета розташована за 685 світлових років від Сонця. Рік на новому супернептуні триває 6,31 земного дня. Оскільки світ розташований дуже близько до своєї зірки, температура на його поверхні становить 766°C.

Досліджуючи внутрішню структуру TOI-5005 b, астрономи підрахували, що частка маси ядра і частка маси металу оболонки становлять близько 0,74 і 0,08 відповідно.

Загалом загальна частка маси металу цієї екзопланети була розрахована як 0,76, тобто трохи нижча, ніж в Урана і Нептуна. Ці результати свідчать про те, що TOI-5005 b утворився шляхом акреції ядра.

Раніше вчені виявили планету поруч із найближчою до Сонця самотньою зіркою.

Більше публікацій за темою