Вчені відкрили екзопланету поруч із найближчою до Сонця зіркою-одиначкою

Знайдено планету поруч із зіркою Барнарда за шість світлових років від Землі.

Міжнародна група астрономів з Іспанії, Швейцарії, Канади та інших країн відкрила екзопланету поруч із зіркою Барнарда – найближчою до Сонця поодинокою зіркою. Дослідження опубліковано в науковому журналі Astronomy & Astrophysics (A&A).

Зірка Барнарда розташована за шість світлових років від Землі. Ближче за неї розташована тільки тризіркова система Альфа Центавра. Завдяки своїй близькості зірка Барнарда служить основною метою в пошуку екзопланет земного типу.

Використовуючи Дуже великий телескоп Європейської південної обсерваторії (VLT ESO) в Чилі, команда з’ясувала, що навколо зірки Барнарда обертається екзопланета, чия маса становить приблизно половину маси Венери.

Учені шукали сигнали від можливих екзопланет у межах населеної або помірної зони зірки Барнарда – діапазону, де рідка вода може існувати на поверхні планети.

Червоні карлики, такі як зірка Барнарда, часто стають ціллю астрономів, оскільки маломасивні кам’янисті планети там легше виявити, ніж навколо більших зірок, подібних до Сонця.

Barnard b, як називають нещодавно відкриту екзопланету, розташована у двадцять разів ближче до зірки Барнарда, ніж Меркурій до Сонця. Вона обертається навколо своєї зірки за 3,15 земної доби та має температуру поверхні близько 125°C.

Група також знайшла натяки на існування ще трьох екзопланет поруч із зіркою Барнарда і планує провести додаткові спостереження восени 2024 року.

Більше публікацій за темою