Як польоти в космос загрожують здоров’ю космонавтів

Поки вчені в усьому світі продовжують вивчати вплив космічних польотів на здоров’я і фізіологію людини, група дослідників виявила значні зміни в мікробіомі кишківника мишей на борту МКС. Ці висновки можуть мати велике значення для космічних подорожей і навіть колонізації космосу в майбутньому.

Дослідження, проведене Університетом Макгілла, використовувало передові генетичні технології для вивчення змін у мікробіомі кишківника, товстій кишці та печінці мишей на борту Міжнародної космічної станції (МКС) протягом трьох місяців. Результати дають змогу припустити, що космічні польоти можуть пригнічувати імунну систему і змінювати метаболізм.

Людське тіло є домом для трильйонів мікроорганізмів, які в сукупності називаються мікробіомом. Ці мікроби відіграють найважливішу роль у підтримці нашого здоров’я, впливаючи на різні фізіологічні процеси, включно з травленням, імунітетом і метаболізмом. Нещодавні дослідження були зосереджені на розумінні того, як космічні подорожі впливають на мікробіом кишківника, що має значні наслідки для здоров’я космонавтів під час тривалих місій.

У процесі дослідження мишей утримували на МКС протягом 29 або 56 днів. Потім учені порівняли кишкові бактерії піддослідних тварин із бактеріями мишей, яких утримували на Землі в аналогічних умовах. Результати виявили зміни у більш ніж 40 різних видів мікробів.

Деякі з найістотніших змін стосувалися бактерій, що беруть участь у метаболізмі жовчних і жирних кислот, які мають вирішальне значення для перетравлення жирів і регулювання холестерину. Вони також торкнулися найбільш рідкісних бактерій, які є критично важливими для специфічних функцій мікробіома.

Дослідження показало, що космічний політ спричиняє значні зміни в мікробіомі, при цьому кількість певних бактерій як збільшувалася, так і зменшувалася. Ці зрушення були пов’язані зі змінами в експресії генів, що беруть участь в імунній функції, метаболізмі та реакції на стрес. Результати свідчать про те, що космічний політ може пригнічувати імунну систему і змінювати метаболічні процеси, що призведе до ускладнень зі здоров’ям під час тривалих місій.

Оскільки людство готується до майбутніх місій на Марс та інші планети Сонячної системи, вкрай важливо враховувати ці висновки. Захист здоров’я космонавтів під час тривалих космічних подорожей потребуватиме ретельного планування і, можливо, нових методів підтримки здорового мікробіома.

Вчені зізнаються, що вони поки що перебувають на ранньому етапі вивчення впливу космічних польотів на фізіологію людини, і для початку важливо зрозуміти, як і чому космічне середовище викликає настільки великі порушення. Наразі вивчається низка фармацевтичних і дієтичних підходів, які допоможуть зберегти здоров’я космонавтів у майбутньому і захистити людей, які літають у космос.

Більше публікацій за темою