Вчені відкрили новий тип клітин, що загоюють рани

Вчені зробили прорив у розумінні зцілення організму, відкривши новий тип клітин, що ховалися в аорті, і досліджують їхній потенціал для лікування хронічних ран.

Австралійські вчені зробили важливе відкриття, виявивши новий тип клітин, який значно доповнює наше розуміння процесів загоєння в організмі ссавців. Упродовж понад століття вчені припускали існування подібних клітин, і нарешті, їх вдалося знайти у дорослих мишей, в аорті. Дослідження зайняло дев’ять років, вчені назвали ці клітини «попередниками ЕндоМаків» (EndoMac progenitors). Дослідження опубліковано в Nature Communications.

«Ці клітини виконують важливу функцію, сприяючи зростанню кровоносних судин у відповідь на сигнали організму. Вони активуються в разі травм або недостатнього кровообігу і швидко розмножуються, щоб допомогти в загоєнні. Відкриття може стати поворотним моментом для пацієнтів із хронічними ранами», – пояснює Санурі Лійанаге з Південно-Австралійського інституту медичних досліджень.

Автори ці виділили клітини з мишей і вирощували їхні колонії в лабораторії. Клітини-«попередники ЕндоМаків» позбавлені «розпізнавальних знаків», тому їх можна трансплантувати без страху перед атакою імунної системи. При введенні цих клітин в уражені діабетом тканини мишей процес загоєння пішов набагато швидше. Через два тижні циркуляційні стовбурові клітини трансформувалися в макрофаги та ендотеліальні клітини, які вистилають кровоносні судини.

Щоб зрозуміти, як працюють клітини-«попередники ЕндоМаків», спочатку необхідно згадати роль макрофагів. Макрофаги – це перші імунні клітини, які формуються в ембріона і мають ключове значення для розвитку. У дорослому організмі більшість тканин містять макрофаги. Однак приблизно сто років тому вчені висунули гіпотезу, що стовбурові клітини, які циркулюють у крові ссавців, можуть створювати нові макрофаги, оновлюючи популяції цих клітин у різних тканинах організму. Тривалий час вважалося, що ці циркуляційні стовбурові клітини знаходяться в кістковому мозку, але нещодавні дані показують, що стовбурові клітини з кісткового мозку потрапляють тільки до кількох тканин, включно з кишківником, шкірою і серцем.

Згідно з новим дослідженням, ембріональні клітини-попередники макрофагів можуть проникати в аорту на ранніх стадіях розвитку. Навіть у міру старіння мишей, ці стовбурові клітини продовжують виробляти нових макрофагів і вводити їх у тканини.

Вчені шукають аналогічні клітини в людській аорті. Хоча результати поки що не опубліковані, автори висловлюють оптимізм щодо попередніх даних.

Більше публікацій за темою