Науковці склали найдетальнішу карту галактики Чумацький Шлях

Це найбільш детальна карта Чумацького Шляху за останні 12 років.

Вчені склали найдетальнішу мапу галактики Чумацький Шлях із коли-небудь створених. Від бурхливої появи на світ новонароджених зірок до прихованих таємниць галактичного ядра – нові зображення показують нашу галактику такою, якою її ще не бачили.

Фахівці Європейської південної обсерваторії використовували інфрачервоне випромінювання, щоб проникнути крізь пил і газ, які зазвичай приховують центр галактики. Під час дослідження вони виявили 1,5 млрд супутників, зірок і планет.

Детальна карта Чумацького Шляху
Фото: ESA

Нова карта називається VISTA Variables in the Vía Láctea extended (VVVX) і складається з більш ніж 200 000 окремих знімків, зроблених у період з 2010 по 2023 рік. Карта VVVX містить приблизно в 10 разів більше об’єктів, ніж попередня найбільша карта, випущена 2012 року. Набір даних настільки великий, що містить 500 терабайтів даних, що приблизно еквівалентно 124 000 фільмів у високій роздільній здатності.

На знімках, опублікованих дослідниками, видно яскраві туманності, що світяться, і величезні скупчення зірок. Наприклад, на карті показано туманність NGC 6357, де з газу формуються гарячі молоді зірки.
На одному зі знімків VVVX зображено пару туманностей NGC 3603 і NGC 3576, які розташовані на відстані 22 000 і 9000 світлових років від Землі відповідно. На іншому кінці космічного спектра знаходиться Мессьє 22 – скупчення дуже старих зірок, розташоване в 10 000 світлових роках від Землі. Ці групи зірок – одні з найдавніших об’єктів у галактиці.

Набір даних настільки великий, що дослідники ще не закінчили перевірку всіх нових відкриттів. Вчені сподіваються, що їхні спостереження ляжуть в основу робіт астрономів майбутнього. «Ця карта стане міжнародним стандартом для вивчення південної частини Чумацького Шляху на найближчі десятиліття», – вважає співавтор дослідження, доктор Філіп Лукас з Університету Хартфордшира. За його словами, найбільша перевага нової карти полягає в тому, що вона дає змогу зазирнути в регіони галактики, зазвичай приховані від більшості телескопів.

Більше публікацій за темою